Ne 2 ore dorezojme ne te gjithe Tiranen :)

Gjel Deti me Limon, Gjethe Dafine dhe Mbushje Preshi

Perberesit:

  • Vaj Ulliri
  • Nje Gjel Deti, rreth 5 kg
  • 2 Qepe te Medha, te Prera Holle
  • Gjethe Sherebel
  • 350 ml Vere e Bardhe
  • 2 Luge te Medha Miell
  • 200 ml Leng Pule (ose 1 Tablet Pule)
  • Kripe Marinimi
  • 3 Luge te Medha Kripe Gjelle
  • Gjethe Timos
  • 3 Gjethe Dafine, te Prera Holle
  • 2 Limone,  te Shtrydhur

Per mbushje:

  • 500 gr Presh, i Lare dhe I prere
  • 50 gr Gjalp
  • 1 Buke Ciabatta, e Thermuar
  • Sherebel, te Prere
  • 1 Veze e Madhe, e Rrahur

Pergatitja:

1) Vendosim gjelin e detit ne nje tave te madhe. Bashkojm kripen e marinimit, erzat dhe lengun e limonit. E mbulojm mishin me leter transparente dhe e vendosim ne frigorifer. Diten tjeter, e nxjerrim mishin nga frigoriferi dhe i heqim kripen e tepert. E lem jashte frigoriferit deri sa mishi te marre temperaturen e dhomes.

2) Per te pergatitur mbushjen, skuqim pershin me gjalp deri sa te zbutet dhe i shtojm buken e thermuar, sherebelen dhe vezet dhe i perziejme.

3) Ngrohim soben ne 180°C. E mbushim gjelin me masen e preshit dhe e lidhim mishin qe mbushja te mos dale jashte. Vendosim mbushjen e mbetur ne nje ene me gjalp dhe i shtojm sherebel. I hedhim erza gjelit te detit dhe i shtojm qepet dhe gjethet e dafines. Peshojm mishin dhe e mbajme shenim. Lyejm gjelin e detit me vaj ulliri.

4) Vendosim qepet e prera ne fund te nje tave dhe i shtojm vere te bardhe. Vendosim gjelin e detit siper ne tave dhe e mbulojm taven me leter alumini. E pjekim gjelin e detit 40 minuta per kilogram duke e ktheyer nje ose dy here.

5) Nxejrrim gjelin e detit nga furra dhe e rrisim temperaturen ne 220°C. I heqim letren e aluminit dhe e pjekim per 30-40 minuta te tjera, deri sa lekura te marre ngjyre te arte. Shtojm dhe mbushjen e mbetur te gjeli i detit.

6) Per te pare ne qofte se mishi eshte pjekur e provojm me nje pirun. Ne qofte se nuk eshte bere gati e pjekim perseri duke e kontrolluar cdo 10 min.

7) E lem gjelin e detit te ftohet duke e mbuluar me leter alumini rreth nje ore perpara se te sherbehet.

8) Kullojm lengun e gatuar me pare dhe ruajm qepet. Per te pergatitur lengun e gjelit te detit skuqim qepet e mbetura duke is shtuar miellin. E perziejm dhe e gatuajm per 2 minuta. Shtojm lengun e pules dhe lengun e limonit dhe i japim nje vale.E sherbejm mishin e ngrohte.

BLINI TE GJITHA PRODUKTET QE JU NEVOJITEN PER KETE RECETE